Ik wil gaan samenwonen

Samenwonen mét of zonder trouwboekje


Voor uw gevoel maakt het misschien niet uit of u gaat samenwonen mét of zonder trouwboekje, of via een geregistreerd partnerschap. Als u maar gelukkig bent... Toch zijn er (financieel) grote verschillen. Nu & later. Hieronder vindt u alvast drie aandachtspunten.

Wie is eigenaar van de koopwoning

In het koopcontract staat wie de eigenaar van de woning is. De hypotheekakte vermeldt wie er verantwoordelijk is voor de hypotheek. Als u zonder verdere afspraken samenwoont in een koopwoning bent u daar niet automatisch allebei eigenaar van.

In een samenlevingsovereenkomst kunt u afspraken vastleggen over de koopwoning zoals over de verdeling van de vaste lasten. Of over de verdeling van de overwaarde of restschuld bij verkoop.

Bent u getrouwd of is er een geregistreerd partnerschap dan zijn u beiden voor de helft eigenaar van de koopwoning als u die samen heeft gekocht. Heeft uw partner de woning alleen gekocht? Dan zijn uw rechten afhankelijk of u in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Heeft u huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden op laten stellen bij een notaris? Dan kan beschreven staan wie (in welke mate) eigenaar is van de woning.

Van Tilburghypotheken.nl | Financieel Zeker kan u verder helpen met het beantwoorden van al uw vragen. Een oriëntatiegesprek is vrijblijvend en kost u niets!

Bezittingen en schulden

Bij samenwonen geldt dat spullen die u sámen koopt, van u en uw partner samen zijn. Van spullen die u zélf heeft gekocht, blijft u de eigenaar. Het probleem is dan wel dat u moet kunnen bewijzen welke spullen van u zijn. Houd daarom een administratie bij. Soms staat dit ook als verplichting in uw samenlevingscontract.

Tip: OneDrive is een zwaar beveiligde persoonlijke kluis en voor uw administratie een prima oplossing!

Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap gelden de regels uit de wet (tenzij u bij de notaris iets anders heeft geregeld ).

Ook is het verstandig om naast een testament óók een levenstestament te laten opstellen.

Erfrecht en uw koopwoning

Bij samenwonen geldt dat u geen erfgenaam van elkaar bent, tenzij u dit in een testament hebt geregeld. In dit verband is het dus heel belangrijk te weten wie de eigenaar is van de koopwoning!

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap bent u automatisch elkaars erfgenaam, tenzij in een testament iets anders is vastgelegd.

Hoeveel u van een erfenis overhoudt, hangt er vanaf of u volgens de (belasting)wet wel of geen partners bent. Soms komt u daarvoor ook in aanmerking zonder samenlevingscontract.

Maak hieronder gebruik van de rekenmodule Erfrecht!